Politika privatnosti

Politika o zaštiti privatnosti

Sukladno Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Službeni list Europske unije L 119, 4.5.2016., str. 1., u daljnjem tekstu: Opća uredba o zaštiti podataka), koja je u punoj primjeni od dana 25. svibnja 2018. godine u Republici Hrvatskoj i svim zemljama članicama Europske unije, kao i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine broj 42/18, u daljnjem tekstu: Zakon), Zakona o radu (Nar. novine br. 93 / 14 i 127 / 17), Zakona o zaštiti na radu (Nar. novine, br. 71/14, 118/14 i 154/14), odnosno sukladno pravnom okviru zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji te najboljoj europskoj praksi, TOMISLAV LUKIĆ.

upisano u trgovačkom sudu u TRGOVAČKI SUD U ZADRU (u daljnjem tekstu: CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE), kao voditelj obrade osobnih podataka korisnika svojih usluga i kupaca, izradilo je Politiku o zaštiti privatnosti osobnih podataka korisnika usluga i kupaca. Politika o zaštiti privatnosti osobnih podataka jednostrano obvezujući pravni akt zasnovan na temeljnim načelima u obradi osobnih podataka, kojim se regulira koji podaci korisnika se prikupljaju, na koji način se takvi podaci obrađuju, u koje se svrhe upotrebljavaju. Politika o zaštiti privatnosti ujedno upoznaje korisnike usluga i/ili kupce s njihovim pravima u prikupljanju i daljnjoj obradi osobnih podataka, sve u svrhu zaštite njihove privatnosti u širem smislu.

Politika o zaštiti privatnosti temelji se na sljedećim načelima obrade osobnih podataka: načelu zakonitosti, transparentnosti i najbolje prakse, načelu ograničene obrade i smanjenju količine podataka, načelu točnosti i potpunosti osobnih podataka, načelu ograničene pohrane, načelu cjelovitosti i povjerljivosti podataka, načelu odgovornosti, načelu povjerenja i poštene obrade, načelu oportuniteta (svrhe obrade), načelu obrade u neimenovanom (anonimiziranom) obliku.

Politika o zaštiti privatnosti se primjenjuje na sve usluge koje nudi CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE, pri čemu je cilj Politike na jasan i transparentan način upoznati korisnike s postupcima obrade njihovih osobnih podataka i njihovim pravima. Prije svega, korisnici mogu se u svakom trenutku obratiti Udruzi sa zahtjevom za izmjenu, dopunu i/ili ažuriranje podataka koji se na njih odnose, kao i odustati od dane privole i zatražiti prestanak daljnje obrade osobnih podataka.

 

Za obradu osobnih podataka odgovoran je: TOMISLAV LUKIĆ

Kontakt podaci za zaštitu osobnih podataka:

e-mail: INFO@CROATOR.HR

Načini prikupljanja i vrste osobnih podataka koji se prikupljaju

Izravno od strane samih korisnika na način da korisnici sami dostave podatke CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE  kao voditelju obrade u određenom opsegu podataka koji je bitan za pružanje odgovarajućih usluga, prodaje ili neke druge poveznice korisnika i HTTPS://CROATOR.HR. U svrhu pružanja odgovarajućih usluga korisnik je dužan dostaviti CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE  sljedeće podatke koji su istome potrebni za zasnivanje ugovornog odnosa radi pružanja pojedine usluge i/ili prodaje određenih proizvoda. Kupac – korisnik podatke može dostaviti usmeno ili pismeno u središte CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE , putem maila poslanog na neku od mail adresa CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE i preko internet stranice CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE,  HTTPS://CROATOR.HR.

Iz drugih javno dostupnih izvora podataka o tvrtkama i fizičkim osobama u tvrtkama na internet portalima, telefonskim imenicima koji sadrže takve podatke i drugim javno dostupnim servisima samo za svrhe za koje su i inicijalno bili prikupljeni.

Automatski posjetom CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE internet ( web ) stranici , aplikacijama i portalu, pri čemu se radi o podacima koji su pridruženi mrežnim identifikatorima (adrese internetskih protokola te identifikatori kolačića, kao što su Google Analytics za praćenje interakcije korisnika i/ili kupaca).

Kolačić je mala podatkovna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenoj web-stranici. Kolačići se upotrebljavaju radi pružanja boljeg korisničkog iskustva svakom korisniku i/ili kupcu, spremanje preferencija korisnika i/ili kupaca, s ciljem da bi web-stranice radile učinkovitije, kao i za praćenje i ispitivanje korištenja te posjećenosti web-stranice CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE.

Isključivanjem i/ili blokiranjem spremanja kolačića korisnik i/ili kupac i dalje može pregledavati web-stranice CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE. Međutim, postoji vjerojatnost da pojedine mogućnosti i/ili funkcionalnosti web-stranice neće biti dostupne takvom korisniku i/ili kupcu, odnosno da će vrijeme potrebno za pristup pojedinim funkcijama web-stranice biti duže od uobičajenog.

Predmetni mrežni identifikatori mogu ostaviti tragove koji, u kombinaciji sa drugim identifikatorima i informacijama koje pružaju poslužitelji internetskih usluga, mogu poslužiti za identifikaciju korisnika i/ili kupca.

Količina, odnosno opseg osobnih podataka koje CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE prikuplja ovise o vrsti usluge koju CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE pruža svojim korisnicima i/ili kupcima, kao i o pravnoj osnovi na temelju koje isto prikuplja podatke. Croator neprestano vodi brigu o prikupljanju samo nužnog opsega osobnih podataka koji je potreban za postizanje zakonom utvrđene svrhe u koju se podaci obrađuju.

Podaci o potencijalnim korisnicima

Croator također prikuplja podatke o potencijalnim korisnicima i/ili kupcima svojih usluga i/ili proizvoda. Ovi podaci uključuju osnovne podatke (ime i prezime, adresa elektroničke pošte), ali i interese potencijalnih Korisnika i/ili Kupaca koji se obraćaju udruzi sa željom da ih se informira i /ili im se ponudi određene proizvode i usluge.

Kolačić je mala podatkovna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenoj web-stranici. Kolačići se upotrebljavaju radi pružanja boljeg korisničkog iskustva svakom korisniku i/ili kupcu, spremanje preferencija korisnika i/ili kupaca, s ciljem da bi web-stranice radile učinkovitije, kao i za praćenje i ispitivanje korištenja te posjećenosti web-stranice CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE.

Isključivanjem i/ili blokiranjem spremanja kolačića korisnik i/ili kupac i dalje može pregledavati web-stranice CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE. Međutim, postoji vjerojatnost da pojedine mogućnosti i/ili funkcionalnosti web-stranice neće biti dostupne takvom korisniku i/ili kupcu, odnosno da će vrijeme potrebno za pristup pojedinim funkcijama web-stranice biti duže od uobičajenog.

Predmetni mrežni identifikatori mogu ostaviti tragove koji, u kombinaciji sa drugim identifikatorima i informacijama koje pružaju poslužitelji internetskih usluga, mogu poslužiti za identifikaciju korisnika i/ili kupca.

Količina, odnosno opseg osobnih podataka koje CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE prikuplja ovise o vrsti usluge koju CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE pruža svojim korisnicima i/ili kupcima, kao i o pravnoj osnovi na temelju koje isto prikuplja podatke. Croator neprestano vodi brigu o prikupljanju samo nužnog opsega osobnih podataka koji je potreban za postizanje zakonom utvrđene svrhe u koju se podaci obrađuju.

Vrste osobnih podataka koji se prikupljaju?

Podaci koje Kupac – Korisnik najčešće dostavlja su:

ime i prezime

adresa

osobni identifikacijski broj (OIB)

kontakt broj telefona i/ili mobitela

kontakt podatke elektroničke pošte (e-mail adresa)

podaci iz osobne iskaznice

podaci o bankovnom računu i broju kartice za potrebe reguliranja obveze plaćanja

 

Gdje se obrađuju osobni podaci?

Osobne podatke Korisnika – Kupaca CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE obrađuje u Republici Hrvatskoj.

Gdje se pohranjuju prikupljeni podaci?

Podaci se obrađuju na način da se sve ili dio informacija o Kupcima – Korisnicima- Ispitanicima pohranjuju u baze voditelja obrade.

Obveze voditelja obrade u vezi sa sigurnošću obrade

TEHNIČKA I INTEGRALNA ZAŠTITA PODATAKA

Voditelj Obrade provodi tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala odgovarajuća razina sigurnosti.

Voditelj obrade poduzima i mjere kako bi se osiguralo da svaki pojedinac koji djeluje pod odgovornošću voditelja obrade, a koji ima pristup osobnim podacima, ne obrađuje te podatke ako to nije prema uputama Voditelja obrade.

Uzimajući u obzir prirodu, opseg, kontekst i svrhe obrade, kao i rizike različitih razina vjerojatnosti i ozbiljnosti za rizike za prava i slobode pojedinaca, Voditelj obrade provodi odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere u skladu sa Sigurnosnim politikama kako bi osigurao i mogao dokazati da se obrada provodi u skladu s Općom uredbom.

Svrha prikupljanja i daljnje obrade podataka

Croator prikuplja i dalje obrađuje osobne podatke korisnika i/ili kupaca u svrhu sklapanja i izvršenja ugovora, realizacije kupovine ili servisne intervencije na opremi, dostave naručenih proizvoda, savjetovanja i pomoći pri uporabi proizvoda, pružanja odgovarajućih dodatnih i/ili produženih jamstava za proizvode, rješavanja prigovora korisnika i/ili kupaca te drugih radnji koje su povezane sa sklapanjem i izvršenjem ugovora u skladu s mjerodavnim propisima.

Obrada osobnih podataka korisnika i/ili kupaca za naprijed navedene svrhe predstavlja nužnost i pravnu osnovu za sklapanja ugovora, odnosno, u slučaju da korisnik i/ili kupac uskrati davanje bitnih podataka, usruga neće biti u mogućnosti sklopiti ugovor i /ili poduzeti pojedine radnje vezane uz izvršenje sklopljenog ugovora.

Organizacija nagradnih igara

Croator povremeno organizira nagradne igre pa se podaci koriste za obavijesti o osvojenoj nagradi.

Izravna promidžba (marketing)

Kontakt podaci korisnika i/ili kupaca mogu se koristiti za slanje promidžbenih obavijesti o proizvodima i uslugama CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE  ako je Kupac – Korisnik dao privolu.

Video zapisi

CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE koristi nadzorne kamere za za zaštitu osoba i imovine.

Vremensko trajanje čuvanja osobnih podataka

Ovisno o svrsi i pravnoj osnovi temeljem koje je prikupljaju osobni podaci korisnika i/ili kupaca, CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE je u pojedinim slučajevima obvezno čuvati osobne podatke u vremenskom trajanju (razdoblju) koje za pojedinu svrhu propisuju mjerodavni propisi ili prestankom svrhe u koju su prikupljeni. Protekom zakonskog roka koji obvezuje CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE na čuvanje pojedinih osobnih podataka ili prestankom svrhe isti se brišu.

U slučajevima kada osnovu za prikupljanje i obradu podataka čini privola korisnika i/ili kupca, osobni podaci se čuvaju 10 godina.

Podaci koji se obrađuju temeljem privole korisnika i/ili kupaca mogu se brisati i prije proteka roka navedenog u ovoj Politici, u slučaju da takvo brisanje zahtijeva korisnik i/ili kupac odnosno kada se korisnik i/ili kupac usprotivi takvoj obradi pisano putem interneta preko objavljene e-mail adrese: INFO@CROATOR.HR.

Načini ostvarivanja prava

Svoja prava ostvariti ukoliko smatra da je došlo do nepravilnosti u obradi njegovih osobnih podataka, putem kontakt podataka ili na mail INFO@CROATOR.HR. Također, korisnik i/ili kupac ima pravo na podnošenje prigovora nacionalnom nadzornom tijelu.

Pod kojim uvjetima i s kojim razlogom se osobni podaci prosljeđuju trećim osobama

Osobne podatke Kupaca- Korisnika CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE prosljeđuje trećim osobama (uključujući nadležna tijela) u sljedećim slučajevima:

radi ispunjenja zakonskih obveza CROATOR, OBRT ZA RAČUNALNO PROGRAMIRANJE kada je takva obrada nužna radi zaštite ključnih interesa Kupaca – Korisnika

radi ispunjenja ugovorne obveze, izvršenja posla za račun Kupca – Korisnika za koji je nužno angažirati treću osobu – izvršitelja obrade

Obrada osobnih podataka u kontekstu zaposlenja

Osobni podaci radnika smiju se prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo ako je to određeno zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa, odnosno u vezi s radnim odnosom.

Voditelj obrade će radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo one osobne podatke koji su nužni za navedenu svrhu, a te će podatke dostavljati samo na zahtjev sudova i drugih državnih ili javnih tijela.

GDPR i Kolačići

O ovoj politici kolačića

Ova Pravila o kolačićima objašnjavaju što su kolačići i kako ih koristimo, vrste kolačića koje koristimo, tj. podatke koje prikupljamo  pomoću kolačića i kako se te informacije koriste i kako kontrolirati postavke kolačića. Dodatne informacije o tome kako koristimo, pohranjujemo i čuvamo vaše osobne podatke potražite u našim Pravilima o privatnosti.

Možete u bilo kojem trenutku promijeniti ili povući svoj pristanak iz Izjave o kolačićima na našoj web stranici

Saznajte više o tome tko smo, kako nas možete kontaktirati i kako obrađujemo osobne podatke u našim Pravilima o privatnosti.

Vaš pristanak odnosi se na sljedeće domene: HTTPS://CROATOR.HR

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste za pohranu malih podataka. Pohranjuju se na vašem uređaju kada se web stranica učita u vaš preglednik. Ovi nam kolačići pomažu da web mjesto pravilno funkcionira, učini ga sigurnijim, pruži bolje korisničko iskustvo i shvati kako web stranica funkcionira te da analiziramo što funkcionira i gdje treba poboljšati.

Kako koristimo kolačiće?

Kao i većina internetskih usluga, naša web stranica koristi kolačiće prve i treće strane u nekoliko svrha. Kolačići prve strane uglavnom su potrebni da bi web stranica funkcionirala na ispravan način i oni ne prikupljaju nikakve vaše osobne podatke.

Kolačići treće strane koji se koriste na našoj web stranici uglavnom služe kako bi se razumjelo kako web stranica funkcionira, kako komunicirate s našom web stranicom, kako biste zaštitili naše usluge, pružili oglase koji su za vas relevantni, a sve u svemu pružaju vam bolju te poboljšano korisničko iskustvo i pomažu vam ubrzati buduće interakcije s našim web mjestom.

Koje vrste kolačića koristimo?

Osnovno: Neki su kolačići neophodni da biste mogli iskusiti punu funkcionalnost naše web stranice. Omogućuju nam održavanje korisničkih sesija i sprečavanje bilo kakvih sigurnosnih prijetnji. Ne prikupljaju i ne pohranjuju nikakve osobne podatke. Na primjer, ovi kolačići omogućuju vam prijavu na svoj račun i dodavanje proizvoda u košaricu i sigurno plaćanje.

Statistika: Ovi kolačići pohranjuju podatke poput broja posjetitelja web mjesta, broja jedinstvenih posjetitelja, koje su stranice web mjesta posjećene, izvor posjeta itd. Ti nam podaci pomažu razumjeti i analizirati koliko je dobro web mjesto izvedeno i gdje ga treba poboljšati.

Marketing: Naša web stranica prikazuje oglase. Ovi se kolačići koriste za personalizaciju oglasa koje vam prikazujemo tako da vam znače. Ovi kolačići pomažu nam i da pratimo učinkovitost ovih oglasnih kampanja.

Informacije pohranjene u ovim kolačićima također mogu koristiti nezavisni pružatelji oglasa za prikazivanje oglasa na drugim web mjestima u pregledniku.

Funkcionalno: T To su kolačići koji pomažu određenim nebitnim funkcijama na našoj web stranici. Te funkcionalnosti uključuju ugrađivanje sadržaja poput videozapisa ili dijeljenje sadržaja web stranice na platformama društvenih medija.

Postavke: Ovi kolačići pomažu nam da pohranimo vaše postavke i postavke pregledavanja poput jezičnih postavki kako biste imali bolje i učinkovitije iskustvo prilikom budućih posjeta web mjestu .

Kako mogu kontrolirati postavke kolačića?

Ako Croator tijekom sesije pregledavanja odlučite promijeniti svoje postavke, na zaslonu možete kliknuti karticu “Pravila o privatnosti i kolačićima”. Ovo će ponovno prikazati obavijest o pristanku koja vam omogućuje da promijenite postavke ili u potpunosti povučete pristanak.

Uz to, različiti preglednici nude različite metode za blokiranje i brisanje kolačića koje koriste web stranice. Možete promijeniti postavke svog preglednika kako biste blokirali / izbrisali kolačiće. Da biste saznali više o upravljanju i brisanju kolačića, posjetite wikipedia.org , www.allaboutcookies.org.